perjantai 28. tammikuuta 2011

Taudin kellistämää

Kinkkukilojen karistajat, uuden elämän aloittajat sekä meidän omat Tavoitteista Totta-voittajat alkavat olla hyvällä mallilla: tammikuu alkaa olla selätetty, päivä alkaa venyä kesää kohti ja pitkäjänteisen työn ensimmäisiä tuloksia saattaa olla jo nähtävissä.

Suomen lohduttomassa tammikuussa pimeys ja kylmyys vaanivat hyvää tarkoittavaa kuntoilijaa. Vaikka treenaaja hengittäisi ja hikoilisi motivaatiota, saattaa vanha kunnon flunssa kampata sängynpohjalle kesken parhaan treenivireen. Tällä viikolla Liikun kalenterista onkin vedetty oikein urakalla ajanvarauksia yli sairastapausten vuoksi. Moni salille vielä selvinnyt sissi valittelee vetämättömyyttä ja heikkoa oloa. "Varmaan kipiäksi tulossa" on lause, jota kuulee nyt usein.

Alkuinnostuksissa on kuitenkin usein kiusaus lähteä salille puolikuntoisena siinä pelossa, että muutaman päivän lepo romuttaa kovalla vaivalla puserretut tulokset. Niinpä listasimme muitamia syitä, miksi taudin iskiessä olisi järkevää pysytellä pois hikoilun parista:




1. Taudin pitkittyminen
Muutamassa päivässä lusittu tauti ei ole ollenkaan niin haitallinen kehittymiselle, kuin taudin pitkittymisestä johtuva treenitauko. Jos siis tulet kipeänä salille, saattaa kehosi ottaa nokkiinsa ja pitää huolen siitä, että et astu jalallasi ulos - saati salille - jopa pariin viikkoon. Ota siis suosiolla iisisti pari päivää, niin pääset nopeammin takaisin tehokkaan treenauksen pariin!

2. Kipeänä treenaamisesta ei ole juurikaan hyötyä
Väsyneenä ja heikkona tuskin jaksat ponnistella samalla tavalla kuin niinä päivinä, kun olet elämäsi iskussa. Näin ollen kuntosi ei edes kehity vajaavaisena treenatessa. Etkö siis mieluummin jäisi suosiolla kotiin lepäämään?

3. Vakavat jälkitaudit
Kun olet kipeänä, on kehosi immuunipuolustus hetkellisesti tavallista matalampi. Vaikka me Liikussa käsittelemme laitteemme säännöllisesti desinfioivilla puhdistusaineilla, olisi silti aiheellista estää itseään altistumasta ylimääräisille kyytiläisille. Vakavimmillaan kipeänä treenaaminen voi johtaa keuhkokuumeeseen tai sydänlihastulehdukseen.

4. Muiden huomioiminen
Tehokkaasta hygieniasta huolimatta salin kahvoilla ja vivuilla vierailee monta käpälää päivittäin. Ota siis muut treenaajat huomioon, keitä kupponen hyvää teetä ja jää kotiin lepäilemään!


Miten selviän takaisin salille? Entä milloin voin niin tehdä?

Vitamiineja luonnosta.
Taudin iskiessä tankkaa runsaasti vettä ja vitamiineja täyspainoisesta, terveellisestä ruoasta ja tarvittaessa myös vitamiinivalmisteista, niin olet ennen pitkää takaisin pelissä!

Pienen lämmön iskiessä kannattaa harkita kuumetta alentavan lääkkeen ottamista. Kehomme nostaa kuumeen sen takia, että se voisi tappaa ylimääräiset pöpöt. Pienessä lämpöilyssä saattaa siis ehkä olla kohdallaan antaa kropan hoitaa hommansa.

On vaikea sanoa, milloin on oikea aika palata takaisin treenin pariin. Tarkkaile vain vointiasi - milloin koet olosi suurin piirtein normaaliksi? Kun tunnet hengittäväsi kutakuinkin vapautuneesti tai ajatus portaiden nousemisesta ei pyörrytä (tavallista enempää), voit lähteä varovaisesti kokeilemaan treenin luistavuutta.

Jos sairastamista on taustalla enemmän kuin pari viikkoa, on hyvä aloittaa treeni uudelleen pienemmillä painoilla tai jättämällä viimeinen sarja väliin.

Hiljaa hyvää tulee, tässäkin suhteessa!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Täytyy sanoa, että tämä artikkeli on täyttä totta. Sen allekirjoitan omasta kokemuksestani viime syksyltä. Pieni flunssa, lämpöä, yskää ja nuha johti ensin muutaman viikon sairasteluun ja lopulta kolmen viikon yhtämittaiseen sairaslomaan keuhkokuumeessa. Kaikki vain sen takia, että ei malttanut levätä. Nyt kuukausi sairasloman päätyttyä kroppa on edelleen toipilas, keuhkot heikossa kunnossa jne. Ei ole yksikään lenkki tai salitreeni tämän arvoista. Levätkää silloin kun se on tarpeen!