maanantai 24. tammikuuta 2011

Mustaa valkoisella

Viime viikon keskiviikkona Tavoitteista  Totta-voittajat katsoivat todellisuutta silmiin saapumalla paljon puhutulle, pelätylle ja kunnioitetulle InBody-mittaukselle. InBody-mittaus on nimensä mukaisesti luotettava menetelmä kehon koostumuksen mittaamiselle. Se kertoo lyhyessä ajassa tarkasti muun muassa kehossa lymyävän rasvan määrän, mutta tietääpä se myös sellaisen asian, paljonko lihasta löytyy mistäkin raajasta. Ja vieläpä, että ovatko raajat tai ylä- ja alakroppa millaisessa kondiksessa toisiinsa nähden.

InBody-laite vai valheenpaljastuskone?

Lahjomattoman laitteen toiminta perustuu pieneen ja vaarattomaan sähkövirtaan, joka lähetetään kroppaan paljaista jalkapohjista ja kämmenistä. Valmistajan mukaan menetelmä perustuu kehon nesteiden sähkönjohtavuuteen: "Koska vain kehon sisältämä vesi johtaa sähköä, voidaan kehon koostumus laskea mittaamalla kehon impedanssia, eli sen sähkövirralle aiheuttamaa vastusta." [1] Syvempää perehdytystä laitteen tekniikkaan voi lueskella täältä.

Meillä Liikussa InBody-mittauksia suoritti keskiviikkona fysioterapeutti ja Liikussa Personal Trainerina toimiva Matti Länden. Matilta löytyy vaikuttava määrä työkokemusta personal trainingin, A-valmennuksen ja tules-kuntoutuksen parissa. Erityisen hyvä mies on urheilu- ja liikuntavammojen kuntoutukseen ja jatkokuntoutukseen liittyvissä tehtävissä.

Lisäksi taustalta löytyy valmennustehtäviä erinäisten pallopelien äärellä, joten voisi väittää Matin tietävän, mistä puhuu.

Itse mittaus on yksinkertainen: tilaisuuteen saavutaan tyhjällä vatsalla ja ylimääräisistä hepeneistä riisuttuna. Sukat pois, nousu laitteen päälle, kahvoista kiinni ja tuomiolle. Koko kauhu on ohi hetkessä, kun tulostin rykäisee sisuksistaan reseptin: tästä sinut on tehty.

Ei se satu!
Mittaus on ihanteellinen työkalu liikuntasuunnitelman rakentamisessa, oli asiakkaana sitten huippu-urheilija, kuntoutuja tai tavallinen oman arkensa sankari, joka haluaa päästä ihanteelliseen kuntoon. Kun lopputulokseksi mittaus antaa vielä kylmästi numeroina tavoitepainon ja lohkoo sen vielä ihanteelliseen rasvan menetykseen ja lihasmassan kasvuun, ei asiakkaalle ja treenarille jää muita vaihtoehtoja, kuin tarttua hommiin tavoitteiden toteuttamiseksi.

Älkää käsittäkö väärin: Ei tämä ole mikään ihmismielen syvimpien kauhujen tiivistymä. Sen verran täytyy tietenkin omaa ryhmää kehaista, että alun jännittynyt tunnelma purkautui mittauksen jälkeen iloisiin yllätyksiin. Vaikka jotkut tulokset eivät yllättäneet, kertoi silti kone pääsääntöisesti mitattavilta löytyvän hyviä määriä lihaksia. Mittauksen tarkoitus ei siis missään nimessä ole masentaa, vaan päin vastoin kannustaa tavoittelemaan terveyden kannalta ihanteellista minää. Jos alkumittaukset kauhistuttavatkin, on huhtikkuusa varmasti jo tuuletuksen paikka, kun laitteeseen noustaan uudemman kerran.

Meidän kunniatehtävämme on siis auttaa pistämään käpälää toisen eteen, että saisimme huhtikuun loppuun mennessä mahdollisimman paljon niitä lihaksia pintaan kesäkansalle esiteltäväksi.

Viime vuoden kovimmat rantaleijonat ja bellat, varokaatten! Nyt mennään eikä meinata!

InBody-mittauksia järjestetään meillä Liikussa noin kerran kuukaudessa. Seuraavan kerran omia koostumuksiaan voi päästä ihmettelemään helmikuussa. Tarkempi ajankohta ilmoitetaan tuonnempana. Hintahan on pyöreät 50 euroa, mutta Liikun jäsenille vaivaiset 20 rahaa!

Lähteet:

1) http://www.inbody.fi

1 kommentti:

johanna kirjoitti...

Kyllä on ollut pari mahtavaa päivää..käsiä ja jalkoja..alkuviikosta kävelyä ja intervallia..Maanantaina käsia..vinkki Heikille ja tiistaina jalkoja, eikö vaan..